Ο νομοθέτης για να διευκολύνει την απόδειξη της ιδιότητας του δημιουργού ή απλώς του δικαιούχου της πνευματικής ιδιοκτησίας, κυρίως σε περιπτώσεις δικαστικής επιδίωξης των δικαιωμάτων, χρησιμοποιεί τεκμήρια με βάση την θέση του ονόματος του δημιουργού πάνω στον υλικό φορέα των έργων, όπως η θέση αυτή γίνεται συνήθως αντιληπτή στις συναλλαγές (άρθρο 10 ν. 2121/1993). Για τη διασφάλιση του δημιουργού και για την ύπαρξη ενός στοιχείου για την απόδειξη της πατρότητας ακολουθούνται στην πράξη διάφορες πρακτικές. Ενδεικτικά: Μπορείς να προβείς σε πράξη κατάθεσης του πνευματικού δημιουργήματος ενώπιον συμβολαιογράφου είτε σε έντυπη μορφή είτε αποθηκευμένου σε οποιουδήποτε είδους αποθηκευτική συσκευή, όπως κασέτα μαγνητικής εγγραφής (compact cassette), δισκέτα (floppy disk), σκληρός δίσκος, CD (compact disk), DVD (Digital Versatile Disk) κλπ.

Αφού επιλέξετε το ακίνητο που επιθυμείτε να αγοράσετε θα πρέπει να ελεγχθεί η νομική κατάστασή του με μια σειρά από ελέγχους, που θα εξασφαλίσουν ότι αυτή η απόφαση αποτελεί τη σωστή επιλογή. Κάθε υποψήφιος αγοραστής, πριν προβεί στην υπογραφή συμβολαίου για αγορά ακινήτου, θα πρέπει να αναθέσει σε δικηγόρο τον έλεγχο τίτλων ο οποίος θα ελέγξει σε βάθος τουλάχιστον 20 ετών το ακίνητο στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο, εφόσον η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο έχει ενταχθεί στο κτηματολόγιο. Ο έλεγχος μεταξύ άλλων διενεργείται για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν βάρη στο ακίνητο (προσημειώσεις, υποθήκες, διεκδικήσεις ή αγωγές), αν η σειρά των τίτλων μεταβίβασης του ακινήτου είναι νόμιμη και αν η περιγραφή του ακινήτου είναι ορθή σε αυτούς.
Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος και το ακίνητο είναι «καθαρό», θα ελεγχθεί αν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις και έπειτα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία για τη σύνταξη του συμβολαίου αγοραπωλησίας, η υπογραφή του οποίου διενεργείται ενώπιον του Συμβολαιογράφου. Μετά την υπογραφή του συμβολαίου απαιτείται άμεση μεταγραφή του στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολόγιο και τότε ολοκληρώνεται η μεταβίβαση του ακινήτου στο νέο ιδιοκτήτη.

Εάν το ακίνητο που έχει την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη» εμπίπτει σε κάποια από τις περιπτώσεις προδήλου σφάλματος (π.χ. διηρημένη ιδιοκτησία, ακίνητα που έχουν αποκτηθεί με παραχωρητήριο του ελληνικού δημοσίου, ή περιλαμβάνονται σε κοινό τίτλο κτήσης κλπ) θα υποβάλετε Αίτηση Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος στο όνομα του αποβιώσαντος δικαιούχου, επικαλούμενοι τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη κληρονομικού δικαιώματος. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εγγραφή της αποδοχής της κληρονομιάς, έτσι ώστε να καταγραφούν τα δικά σας στοιχεία.

Η αποκλειστική προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών είναι επτά (7) έτη τόσο για τους κατοίκους εσωτερικού όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο, τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού ή τους μόνιμα εργαζόμενους στο εξωτερικό. Ειδικά για τις περιοχές των προγραμμάτων κτηματογράφησης των ετών 1997-1999, η παραπάνω προθεσμία είναι δεκατετραετής (14) τόσο για τους κατοίκους του εσωτερικού όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο και τους κατοίκους του εξωτερικού (Ν. 4361/2016 – ΦΕΚ τΑ΄/10/1.2.2016).
Η προθεσμία διόρθωσης αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με την οποία ορίζεται η έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου στην κτηματογραφημένη περιοχή.

Στο νόμο προβλέπεται η διαδικασία διόρθωσης, είτε με την απλή, γρήγορη και ανέξοδη διαδικασία του προδήλου σφάλματος στο Κτηματολογικό Γραφείο, είτε με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, που απαιτεί αίτηση στον Κτηματολογικό Δικαστή, είτε με δικαστική απόφαση, εάν πρόκειται για ιδιοκτησιακή αμφισβήτηση.

Ναι, μπορείτε να δηλώσετε το δικαίωμά σας στο Κτηματολόγιο ακόμα κι αν δεν έχετε κάνει αποδοχή κληρονομιάς. Στην περίπτωση αυτή όμως, θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά ανάλογα με την ύπαρξη ή όχι διαθήκης. Όταν συνταχθεί η πράξη αποδοχής κληρονομιάς και μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο, θα πρέπει να προσκομιστεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης αντίγραφο της πράξης και του πιστοποιητικού μεταγραφής, προκειμένου να κατοχυρωθεί το δικαίωμα.